Stal vd Burg Over ons

Over ons

Aad van der Burg

Marjolein van der Burg

Mijn eerste kennismaking met de Groninger paarden was in 2006 toen mijn vader graag weer een Groninger paard, zoals hij die vroeger kende, wilde aanschaffen. Ik was net 14 jaar en we zochten naar een veulen zodat ik een tzt een mooie opvolger zou hebben voor na mijn pony. Ook in die tijd waren de Groningers schaars en was de keuze beperkt. De keuze is toen gevallen op de bijna 2 jarige Bente

In de zomer van 2008 hebben wij haar ingereden. En wat een verademing was dat voor mij. Mijn pony was namelijk niet de makkelijkste en Bente was zo relaxt en mee werkend dat het rijden mij ineens veel beter af ging. Naast dat ik Bente reed, in zowel de Dressuur, springen als eventing en mijn vader er mee mende, werd zij ook ingezet voor de fokkerij. 

Nadat Bente al twee merrie veulens gegeven had, met veel oud Gronings bloed, werd er voor het 3e veulen gekozen voor een hengst die het ook goed doet in de sport, want we konden toch niet alles aanhouden dus deze zou in de verkoop gaan. Uit deze combinatie kwam Oscar, een prachtige stoere hengst en nog lief ook. Ik was gelijk al gek met hem maar hij mocht niet blijven want mijn moeder wilde geen hengsten houden. 

De markt was in 2010 zo slecht dat veulens niet verkocht werden. Oscar is toen eerst maar de opfok ingegaan. Helaas ging het niet zo goed met hem in de opfok en hebben wij hem in september 2011 naar huis gehaald. Hij zou de winter krijgen om aan te sterken en dan in het voorjaar geruint worden. Maar deze stoere en vooral lieve hengst heeft die winter laten zien dat je als puberhengst je ook heel keurig kunt gedragen waardoor het laten ruinen weer op de lange baan werd geschoven zolang hij zo braaf bleef. 

Ondertussen ben ik aan de slag gegaan met dit gave paard en wilde dolgraag met hem verder. Toen ik in 2015 uit huis ging is hij dan ook met mij meegegaan en ben ik naast het rijden hem in blijven zetten voor de fokkerij. Hiervoor wekt ik samen met stoeterij 't Oosterzand in Oldekerk (Gr.). Door de kennis, ervaring en faciliteiten die zij bieden is het voor mij mogelijk om Oscar in te zetten voor het behoud van dit mooie ras. Ik ben gek met dit ras en vooral met Oscar en zo'n paard gun ik dan ook een ander.